top of page

 

„Scrima este arta de a lovi, fără a fi lovit” - MOLIERE

Încă din antichitate grecii şi egiptenii foloseau bastonul şi spada pentru a se apăra sau ataca. În anul 1896, scrima a fost inclusă în programul Jocurilor Olimpice.

Oficial, în România, scrima şi-a făcut apariţia în anul 1840, când ea a fost inclusă, alături de înot şi gimnastică, în programul de învăţământ, ca disciplină obligatorie, în cadrul „Academiei Mihăilene” de la Iaşi! Nu dispunem de date certe despre apariţia ei în judeţul Mureş. Se pare că, la început, ea era practicată mai ales de către... militari!

Maestrul Kakuts Andrei este cel care a contribuit decisiv la dezvoltarea acestei discipline sportive în oraşul Tg. Mureş. Odată cu înfiinţarea unor noi secţii de scrimă, normal, numărul participanţilor se măreşte, concurenţa devenind acerbă. Firesc, vor urma şi rezultatele, unele notabile.

1967: La Campionatul Mondial de scrimă de la Teheran, la spadă, târgumureşeanul Pongrátz Anton cucereşte titlul de campion mondial, la tineret!

1970: La Campionatul Republican de spadă, Pongrátz Anton (Medicina Tg. Mureş) s-a clasat pe locul 3. În Campionatul Republican, categoria A, la spadă, Medicina Tg. Mureş ocupă locul 4, iar la floretă, fete, echipa Medicina Tg. Mureş (Orban Sofia şi Szaplonczay Suzana) se situează pe locul 6.

1971: În R.D.G., la Leipzig, a avut loc un turneu internaţional de spadă, la care a participat şi Pongrátz Anton (cu echipa României), el clasându-se pe locul 2, după rusul Gorolov. La Campionatul Republican de spadă, la seniori, Domjanschitz Istvan (Medicina Tg. Mureş) se clasează pe locul 6. În acelaşi an, Pongrátz Anton ocupă primul loc în „Cupa României” la spadă.

1972: La Jocurile Olimpice de vară de la München, la spadă individual, cu 3 victorii obţinute, târgumureşeanul Pongrátz Anton se clasează pe locul 4!

1973: În luna octombrie a avut loc Finala Campionatului Naţional de scrimă unde, la spadă, Pongrátz Anton (Medicina Tg. Mureş) a cucerit titlul de campion naţional.

1976: Echipa de spadă a României s-a clasat pe locul 6 la Jocurile Olimpice de vară de la Montreal. Din formaţia noastră a făcut parte şi Pongrátz Anton.

1977: În Sala „Floreasca” din Bucureşti, în „Cupa României” la spadă, Pongrátz Anton se clasează pe locul întâi. La „Naţionalele” de spadă, la individual, Pongrátz Anton (C.S.U. Tg. Mureş) ocupă locul 5, iar colegul său de club, Huszar Ernest, s-a situat pe locul 6.

1980: La Jocurile Olimpice de vară de la Moscova echipa de spadă a României a ocupat locul 4, printre componenţii ei aflându-se şi târgumureşeanul Pongrátz Anton.

1981: În topul primilor 10 spadasini ai judeţului Mureş, clasament întocmit de C.J.E.F.S.Mureş, este inclus şi Livius Buzan (C.S.U. Tg.Mureş).

1982: La 22 iulie, la Oradea, Mészáros Zsolt (elev la Liceul Bolyai Farkas Tg. Mureş) a îmbrăcat tricoul de campion naţional al României, la individual juniori, după finala de spadă. Livius Buzan (C.S.U. Tg. Mureş)  este campion naţional, la juniori, la floretă.

1983: Pongrátz Anton ocupă locul 3, la spadă, în cadrul „Cupei României”.

1993: Formaţia de cadeţi C.S.U. Tg.Mureş s-a situat pe locul 2, la spadă, la Finalele din acest an.

1994: În Turcia, la Bursa, are loc Campionatul Balcanic de scrimă, pentru cadeţi; în proba de spadă, Bögöczi Balint (C.S.U. Tg. Mureş) s-a clasat pe locul 3.

1997: În perioada 21-24 ianuarie, la Bucureşti, are loc Campionatul Naţional, pe echipe, la spadă. La această întrecere, C.S.U. Tg.Mureş devine vicecampioană naţională.

În acest an, conform M.T.S., în judeţul Mureş există o singură secţie de scrimă cu 73 de sportivi legitimaţi.

 

Despre Scrimă

 Iată ce spun câțiva practicanți ai acestui sport:

"În curând

În curând

"În curând

 

bottom of page